Skip to content

Afleiding, een vleugje humor en de buitenlucht doen wonderen

Kwaliteit van Leven, ook met dementie.

Bij dementie gaat het vaak over achteruitgang en problemen. Fleur de Dag denkt liever in oplossingen en mogelijkheden. Samen met de Fleurmaatjes zorgt de organisatie voor kwaliteit van leven voor ouderen, ook voor ouderen met dementie.

Fleur de Dag biedt gezelschap en begeleiding aan ouderen. Wandelen, een uitstapje met de auto, boodschappen doen en koken of gewoon een gezellig gesprek. Veel cliënten hebben een vorm van dementie. “Ook of eigenlijk juist voor mensen met dementie is kwaliteit van leven belangrijk”, zegt Ellen Devilee, die Fleur de Dag samen met Pauline Muller in 2013 heeft opgericht. “Dat wil zeggen dingen blijven doen die je leuk vindt. Naar een museum of een concert, een kopje koffie op een terras, een rondvaart maken. Blijven genieten, ondanks de dementie. Samen met een Fleurmaatje is dat mogelijk.”

Want niet iedereen heeft nog iemand om samen iets te ondernemen. En mantelzorgers hebben het vaak al druk genoeg. Het kan dan heel fijn zijn als een Fleurmaatje een stukje zorg overneemt of iets gezelligs gaat doen. “Een Fleurmaatje is meestal 40-plus, empathisch en flexibel, met aandacht en een luisterend oor”, somt Pauline Muller op. “En een Fleurmaatje moet natuurlijk goed om kunnen gaan met dementie, waarbij humor heel belangrijk is.”

Met wat (levens)ervaring, inlevingsvermogen en geduld kom je heel ver, aldus Mariska Blokdijk. Ze is Fleurmaatje en vindt het heel dankbaar werk. “Het is mooi om te zien hoe iemand opfleurt door een bezoekje of uitstapje. Het werk kent soms ook best uitdagingen, maar de voldoening wanneer je iemand een leuke middag hebt bezorgd is groot. Bij het afscheid krijg ik regelmatig een knuffel of een kus op m’n hand. En je merkt dat diegene vrolijker of meer ontspannen is. Dat gevoel dat je iemand kunt geven is veel waard.”

Iets betekenen voor een ander en er ook nog iets mee verdienen, Mariska is er blij mee. “Ik doe dit inmiddels vijf jaar, een paar dagdelen per week. Een beetje meer op dit moment, want er is een tekort aan Fleurmaatjes in Haarlem en Heemstede. Er zijn steeds meer ouderen die dementie hebben of op een andere manier behoefte aan zorg en begeleiding hebben. Gelukkig is er ook steeds meer aandacht voor kwaliteit van leven. De uitstapjes zijn overigens niet alleen leuk voor de ouderen, ik geniet er zelf ook oprecht van. Ik kom op allerlei leuke plekken in de regio en we lachen samen heel wat af!”

Bron : Heemsteedse Courant

Back To Top